κάτω τα χέρια από τις κινηματικές υποδομές

Στις 21/5, ο κινηματικός server espiv βγαίνει εκτός λειτουργίας μετά από προφορική εντολή και πρωτοβουλία της πρυτάνεως του παντείου, Ισμήνης Κριάρη με αφορμή μια επιστολή- καταγγελία για ηλεκτρονική πειρατεία.

O espiv βρίσκεται στο πάντειο πανεπιστήμιο από το 2008 και φιλοξενεί mail, mailing lists, forums και  blogs. Η επιλογή της τοποθεσίας του server δεν ήταν τυχαία.  Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για το πανεπιστήμιο και την εξέλιξή του όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε πως η διαχειριστική ομάδα του espiv έχει κάνει μια πολιτική επιλογή να “τρέχει” μέσα από ένα δημόσιο χώρο και αγωνίζεται για την ύπαρξη του server μέσα σε ένα τέτοιο χώρο.

Μια επίσης πολιτική επιλογή έκανε και η πρύτανης του παντείου όταν αποφάσισε να κατεβάσει την πρόσβαση των 850 ομάδων, συλλογικοτήτων, στεκιών, καταλήψεων, συνελεύσεων γειτονίας και εργατικών πρωτοβουλιών η σωματείων που φιλοξενούνται στον espiv. Χρησιμοποιώντας ως αφορμή την επιστολή του Οσδελ (οργανισμός – εταιρία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα στο χώρο του βιβλίου) για δυο “ανεβασμένα” pdf βιβλίων εκδοτικών οικων που εκπροσωπεί ο εν λόγω εισπρακτικός οργανισμός, η πρύτανης του παντείου επέλεξε πολιτικά να θέσει εαυτήν απέναντι στον κόσμο του ευρύτερου κινηματικού χώρου. Μετά από αυτήν την κίνηση, ακολούθησαν δυο παρεμβάσεις της συνέλευσης αλληλεγγύης στον espiv και μια σύγκλητος από την πλευρά του πανεπιστημίου που εξέτασε το θέμα και αποφάσισε την επιδίωξη συνομιλίας μιας τετραμελούς επιτροπής με τη διαχειριστική ομάδα αυτού.

Στις 11/6, η συνέλευση αλληλεγγύης βρέθηκε μπροστά στην τετραμελή επιτροπή και κατήγγειλε την επιλογή της πρυτάνεως για το κλείσιμο του server. Αφού μεταφέρθηκε το σκεπτικό του αλληλέγγυου κόσμου και της διαχειριστικής ομάδας στην επιτροπή, ο ίδιος κόσμος μεταφέρθηκε στον χώρο όπου βρίσκεται ο server  και τον επανασυνέδεσε. Παράλληλα, βρήκε την πρύτανη του πανεπιστημίου στον ίδιο χώρο και αφού της απαρίθμησε τις κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και ώρες, της εξήγησε την πολιτική δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί από τον κόσμο του κινήματος σε ενδεχόμενο νέας κατασταλτικής κίνησης.

Θεωρούμε πως η κίνηση της πρυτάνεως του παντείου δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη συνθήκη έκτακτης ανάγκης που έχει εδραιωθεί το τελευταίο διάστημα και έχει οδηγήσει σε μια σωρεία αντιδραστικών και κατασταλτικών κινήσεων σε κινηματικές υποδομές, το κλείσιμο των σχολών, την επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο και την καταστολή στον ευρύτερο κινηματικό χώρο. Ενάντια σε όλες αυτές τις κινήσεις των κρατικών και θεσμικών φορέων, ο κόσμος του αγώνα (θα) στέκεται όρθιος και αλληλέγγυος και μέσα από το λόγο και την πράξη (θα) ετοιμάζει τις απαντήσεις του.

 

Κάτω τα χέρια από τον espiv

Κάτω τα χέρια από τις κινηματικές υποδομές.