Αλληλεγγύη με τα διωκόμενα συντρόφια για την υπόθεση των Leroy Merlin

Τον Ιούλιο του 2019 οι σύντροφοι Χ.Κ. και Θ.Α. επιχειρούν να απαλλοτριώσουν αντικείμενα ευτελούς αξίας από κατάστημα της  Leroy Merlin. Επί τόπου, οι εθελόδουλοι ψευτοκαραβανάδες της εταιρείας security Ovit σπεύδουν να τους περιορίσουν, παραδίδοντας μαθήματα κοινωνικού κανιβαλισμού. Άμεσα καταφθάνουν στο κατάστημα 4 σύντροφοι/ισσες με σκοπό να εξοφλήσουν το κόστος των αντικειμένων. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, επιστρέφουν τα αντικείμενα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το συμβάν θα ήταν λήξαν. Όχι όμως σε περιπτώσεις που στέκονται αφορμή για κρατικές μεθοδεύσεις με στόχο να καταστείλουν τις καταπιεσμένες, τους φτωχούς και τις αντιστεκόμενες. Όχι όταν οι πράξεις αποτυπώνουν τόσο την ανάγκη για επιβίωση, όσο και την ελπίδα που απορρέει από κοινωνικές πρακτικές που δημιουργούν ρηγματώσεις στην κυριαρχία.

Οι σεκιουριτάδες, αντικαθιστώντας πρόθυμα τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, κρατούν σε δωμάτιο τους Χ.Κ και Θ.Α. για πάνω από τρεις ώρες. Σε κατάσταση ομηρίας, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ovit, Κ. Δρίβα, οι σύντροφοι τραμπουκίζονται  και απειλούνται με αρχική επιδίωξη να υποδειχθεί ως εμπλεκόμενος και «συνεργός» ο εργαζόμενος στο κατάστημα Γ.Α. Οι σεκιουριτάδες δημιουργούν εντάσεις και το κλίμα γίνεται ασφυκτικό, γεγονός που οδηγεί στην παρέμβαση του αλληλέγγυου κόσμου που παρευρίσκεται στο χώρο, με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να απελευθερωθούν.

Την επόμενη μέρα, ξεκινά η θεσμική «διευθέτηση» του περιστατικού με τη σύλληψη του Χ.Κ. στα Εξάρχεια από ασφαλίτες, με θεαματικούς όρους. Ετσι, το κράτος και το δικαστικό σύμπλεγμα βρίσκουν ευκαιρία να στοχοποιήσουν για ακόμη μία φορά τον σύντροφο, οποίος έχει πολυετή παρουσία και δράση στον αναρχικό χώρο, ενώ είναι και καταδικασμένος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

Παράλληλα, η Leroy Merlin μεθοδεύει τη δημιουργία πλαισίου εκδίωξης από το κατάστημα, του ήδη στοχοποιημένου για τη συνδικαλιστική του δράση στην εταιρεία συντρόφου Γ.Α. Οι μεθοδεύσεις δεν σταματούν στην αποτυχημένη απόπειρα της απομάκρυνσής του από τη εταιρεία.. Την επόμενη  του περιστατικού, καλείται και ο Γ.Α. από τους μπάτσους στον Πειραιά, όπου του αποδίδονται κατηγορίες για συνέργεια.

Ο κρατικός μηχανισμός εξαντλεί την εκδικητικότητα του και στους συντρόφους/ισσες που έσπευσαν να καταδείξουν το συμβάν και να σταθούν αλληλέγγυα με τους δύο κρατούμενους συντρόφους. Ανάμεσα τους και ο Π.Χ., σε βάρος του οποίου ασκούνται κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και υπόθαλψη εγκληματία.

Ειδικότερα για τον Χ.Κ., μεθοδευμένα αναβαθμίζεται η αρχική κατηγορία της κλοπής (πλημμέλημα) σε ληστρική κλοπή και συμμορία (κακουργήματα). Κατόπιν έρευνας στο σπίτι του, προστίθεται η κατηγορία της οπλοκατοχής για δυο κουρτινόξυλα που βρέθηκαν εκτός της θέσης τους. Όλα αυτά αρκούν για να προφυλακιστεί ο σύντροφος για 6 μήνες. Εν όψει της δίκης στις 18/10/24  και με τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας σε ισχύ, ο σύντροφος Χ.Κ. κινδυνεύει να βρεθεί εκ νέου στη φυλακή σε περίπτωση που σπάσει η αναστολή (για την υπόθεση του Ε.Α.).

Μέσα από τέτοιες μεθοδέυσεις, γίνεται σαφές για ακόμα μια φορά πως κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν τις ζωές μας με κάθε τρόπο. Εκμεταλλευόμενα το ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης που τα ίδια δημιουργούν, στοχοποιούν κάθε υποκείμενο που συμμετέχει πολύμορφα στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Η τακτική τους εστιάζει στον επαναπροσδιορισμό εννοιών και όρων, σε μια προσπάθεια αναίρεσης της ζοφερής πραγματικότητας στην οποία προσπαθούμε να επιβιώσουμε καθημερινά: Η αλληλεγγύη μετατρέπεται σε υπόθαλψη εγκληματία, η συνδικαλιστική δράση σε συνέργεια και η προσπάθεια επιβίωσης σε ληστρική κλοπή.

Όλα αυτά φτάνουν για να μας θυμίσουν ότι οι θεσμοί υπάρχουν για την προστασία της ιδιοκτησίας των κυρίαρχων και των πλουσίων. Για την προστασία αυτών που κλέβουν και καρπώνονται τον πλούτο που οι καταπιεσμένοι παράγουμε.

Η κυριαρχία αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της απέναντι στις καταπιεσμένες. Η επιβολή αυστηρότερων ποινών και οι απόπειρες πειθάρχησης και χειραγώγησης μέσω του φόβου της τιμωρίας εντείνονται στην καθημερινότητα μας και γίνονται ουσιαστικά η βάση και το κανονιστικό πλαίσιο, με τον νέο Ποινικό Κώδικα να αποτελεί τη νέα ρυθμιστική συνθήκη. Επιδιώκει να τρομοκρατήσει καθεμία που δρα με όρους οριζοντιότητας και αλληλοβοήθειας. Καθέναν που προσπαθεί να διεκδικήσει όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης. Καθεμία που οι πράξεις της θέτουν πολιτικούς όρους εναντίωσης στις σχέσεις εκμετάλλευσης.

Η μόνη «ληστρική κλοπή» διεξάγεται από κράτος και αφεντικά εναντίον μας καθημερινά.

Να απαλλαχθούν πλήρως οι σύντροφοι που κατηγορούνται για την υπόθεση στα Leroy-Merlin και να τελειώνει η 5ετή ομηρία τους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης:

Παρασκευή 18 Οκτώβρη, 9 π.μ. δικαστήρια Πειραιά (οδός Φίλωνος & Σκουζέ)

Χορός της Καρμανιόλας