αλληλεγγύη στην κατάληψη έπαυλης κουβέλου (πορεία, 5/12, 12:00, ησαπ, μαρουσι)

                         Στις 9/11 τα ξημερώματα, στην εξώπορτα  της κατάληψης Έπαυλης Κουβέλου πυροδοτείται  εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές στον εξωτερικό της χώρο, όπως επίσης και σε γύρω σπίτια και καταστήματα. Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί τόσο σε μια σειρά εμπρησμών και εισβολών το τελευταίο διάστημα σε αυτοοργανωμένους χώρους, όσο και σε επιθέσεις στην ίδια την κατάληψη Κουβέλου τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα, στην αθήνα, την 1/11 το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος Αγρός στο πάρκο Τρίτση, δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες, με αποτέλεσμα μικρές υλικές ζημιές, ενώ και σε άλλες πόλεις υπήρξαν παρόμοιες πρακτικές όπως στην κατάληψη ελαία (κέρκυρα) στις 25/10, όσο και στην κατάληψη libertatia (θεσαλονίκη) στις 27/11. Η κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου έχει ξαναδεχτεί επιθέσεις, από τον εμπρησμό της το 2011, μέχρι και την επίθεση από τη χρυσή αυγή την 1η Αυγούστου το 2014. Η κατάληψη αποτελεί χρόνια τώρα μια εστία αγώνα, προωθεί την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, συμμετέχει στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και αποτελεί ένα ισχυρό ανάχωμα στη φασιστική παρουσία στη γειτονιά του αμαρουσίου. Για τους παραπάνω λόγους στοχοποιήθηκε.

                Ο εκρηκτικός μηχανισμός στην εξώπορτα της κατάληψης της Έπαυλης Κουβέλου έρχεται να επισημοποιήσει μια επανεμφάνιση των φασιστών στο πεδίο του δρόμου (με μια αναβάθμιση των μέσων που χρησιμοποιούν), η οποία εφορμάει τόσο από την αποφυλάκιση στελεχών και μελών της χρυσής αυγής,  όσο και από την παγίωση του εκλογικού της ποσοστού. Η χ.α. προσπαθεί να εντείνει την παρουσία της σε γειτονιές και στη δημόσια σφαίρα, κάτι που γίνεται φανερό από μια σειρά εμφανίσεών της (από την παρουσία της σε εκλογικό κέντρο στο κερατσίνι μέχρι την εμφάνιση της σε συγκέντρωση των ποντίων στο σύνταγμα).  Αυτή η κίνηση της χ.α. έρχεται σε μια χρονική στιγμή καθόλου τυχαία. Η ανάδειξη του εθνικού στοιχείου στη μνημονιακή εποχή από τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση, όπως επίσης και από άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, συμβάλλει στην εμφάνιση των φασιστών τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στον δρόμο.

                       Μάλιστα, μετά τις εκλογές, το κενό της αντιπολίτευσης στην αριστερή κυβέρνηση, δημιουργεί τους χώρους αυτούς τους οποίους οι φασίστες, προωθώντας τις εθνικιστικές τους κορώνες, προσπαθούν να καλύψουν με «ηχηρές» παρουσίες. Ταυτόχρονα, η κεντρικότητα του μεταναστευτικού ζητήματος τους τελευταίους δυο μήνες δημιουργεί ακόμα ένα πεδίο, όπου  η χ.α. προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά, εκμεταλλευόμενη τα ρατσιστικά και εθνικιστικά  αντανακλαστικά κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα με τη στρατηγική των φασιστών, η κρατική διαχείριση του (αντι)ρατσισμού, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από την τωρινή, προσπάθησε να θέσει έναν μονόδρομο της απάντησης στο ρατσισμό, ανάγοντας τον σε ένα νομικό σχήμα ορισμών, του οποίου η καταπολέμηση μπορεί να υπάρξει μόνο στα στενά όρια του δημοκρατικού νομικού συστήματος.

                    Αντιθέτως, οι απαντήσεις και η  μάχη με το ρατσισμό και το φασισμό δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται σε όλους τους χώρους και σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας και σίγουρα δεν μπορούν να περιοριστούν μέσα στο στενό πλαίσιο της δημοκρατικής νομικής προφάνειας. Ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμούς και ιεραρχία, για ένα κόσμο ενάντια σε ρατσιστικές και σεξιστικές λογικές, θα περάσει πάνω από τους φασίστες.

 πορεία, 5/12, 12:00, σταθμός ΗΣΑΠ, μαρούσι

Καμιά φασιστική επίθεση αναπάντητη

Να τσακίσουμε τους φασίστες